Wat is honing?
Toen men jaren geleden een Egyptisch koningsgraf opende vonden de archeologen daar kruiken met honing die daar letterlijk duizenden jaren hadden gelegen. Tot hun grote verbazing was deze natuurhoning nog steeds eetbaar, de smaak was door de eeuwen heen wat achteruit gegaan maar het was nog gewoon geschikt voor consumptie. Honing bederft namelijk vrijwel niet, dit komt omdat er bijna geen water in honing zit waardoor bacteriën niet goed kunnen overleven.
Natuurhoning is Biologische honing is gezonde honing
Echte biologische of natuur honing is gezond en zal geen bestrijdingsmiddelen bevatten. Het bijenvolk leeft in gebieden waar geen of nauwelijks landbouw of veeteelt wordt bedreven, ver van steden of fabrieken. De bijen halen hun voeding uit wilde bloemen en worden niet bijgevoerd met suikerwater. Tenslotte worden de honingraten in een soort centrifuge gehangen waarbij de honing zonder dat deze wordt verhit uit de raten wordt geslingerd. Hier komt ook de term “koudgeslingerde honing” vandaan.
Aan natuurhoning, de honing die je bij een ouderwetse imker, of bijenhouder koopt, worden diverse geneeskrachtige en desinfecterende eigenschappen toegeschreven. Zo bevat het verschillende mineralen, enzymen en sporenelementen. De honing die je in de supermarkt koopt is meestal bewerkt en verhit geweest en daarnaast vaak verrijkt met gewoon suikerwater, misschien smaakt het redelijk maar het draagt niet bij aan een gezonde levensstijl.
Honing als medicijn
Tegenwoordig grijpen we al snel naar pillen en poeders wanneer we ons niet helemaal goed voelen. In grootmoeders tijd was dat wel anders, voor ieder kwaaltje was wel een remedie die gewoon uit de natuur kwam. Honing werd voor een aantal kwalen gebruikt, van slapeloosheid tot verkoudheid en hart en vaatziekten. Tegenwoordig gaan er steeds meet stemmen op voor het gebruik van honing samen met kaneel, dit zou nog betere resultaten geven.
Natuurhoning staat al heel lang bekend als de remedie tegen keelpijn. Los wat honing op in heet water eventueel met wat druppels citroensap (of een scheutje rum) en de keelpijn maar ook de verkoudheid wordt direct een stuk draaglijker. De farmaceutische industrie is er jaren geleden al slim ingesprongen (denk aan de Strepsils met honing en citroen).
Daarnaast is honing bekend als opkikker, vergeet dextrose; neem een lepeltje honing vlak voor het sporten en je energielevel stijgt direct.Je bent in staat optimaal te presteren.
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mensen met jicht of andere ontstekingen in de gewrichten vaak baat kunnen hebben bij het dagelijks eten van een geringe hoeveelheid honing.
Neem honing met warme melk om rozig te worden en lekker in te slapen in plaats van een verslavende slaappil.
Van honing wordt beweerd dat het zorgt voor een verlaging van het LDL-cholesterol niveau in je bloed. Een te hoog niveau van deze slechts cholesterol kan leiden tot hart- en vaatziekten. Neem dagelijks een lepeltje honing door je havermout en voorkom daarmee een hartinfarct of beroerte.
Ons advies
Op de vraag: moet ik honing nemen, zo ja hoeveel honing en wat voor soort honing? kunnen wij kort en bondig antwoorden.
Neem iedere dag, ’s ochtends en ’s avonds een eetlepel honing. Neem het bij voorkeur in plaats van de suiker die je normaal in je thee zou doen of in plaats van de jam die je bij je ontbijt door je havermout roert. Onthoud dat honing suiker bevat en teveel suiker is weer niet goed voor je.
Kies een goede honing, geen fabriekshoning uit Azië, deze is vaak aangelengd met suiker en heeft door verhitting zijn geneeskrachtige werking grotendeels verloren. Neem dus natuurhoning of biologische honing die niet is verhit, liefst van een imker uit de buurt. Hoe je zo’n imker vinden kunt? Hier op de Veluwe, waar ik woon, zie je in augustus de bijenkorven gewoon langs de heidevelden staan. Op deze korven lees je een telefoonnummer, webadres of naam van de imker. Bel of zoek hem op en koop wat potten honing van hem. Imkers houden bijen vanuit de overtuiging dat ze een eerlijk en gezond product willen produceren. Een product dat eerlijker en gezonder is dan natuurhoning zul je dan ook niet snel vinden.
Tenslotte
De domeinnaam Natuurhoning.nl is te koop. Bent u bijenhouder of verkoopt u biologische honing en bent u op zoek naar een pakkende domeinnaam voor uw website en emailadres, dan is deze naam uitermate geschikt voor u.
Heeft u interesse in de domeinnaam Natuurhoning.nl, vul uw gegevens dan in op ons contactformulier en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Handige links
Hieronder vind je enkele handige linkjes naar websites die meer informatie bieden over honing.