rugzakwoning-in-landelijke-omgeving
De rugzakwoning; oplossing voor mantelzorgers en hulpbehoevenden?

De Nederlandse maatschappij verandert, waar we vroeger spraken over een verzorgingsstaat, ontdekken we dat zorg voor ouderen en hulpbehoevenden steeds vaker een taak is voor familieleden. In Nederland is men hier -nog- niet aan gewend.  We zien dat opa en oma vaak voor de kleintjes zorgen wanneer de ouders aan het werk zijn, maar om die nou in huis te nemen is vaak een brug te ver. Privacy en ruimte zijn de meest genoemde obstakede rugzakwoning helpt ouderenls. De rugzakwoning kan uitkomst bieden.

Bij de rugzakwoning gaat het niet alleen om hulp aan ouderen maar ook aan gehandicapten en verstandelijk gehandicapten. We spreken hierbij van mantelzorg.

Mantelzorg is de zorg die wordt verleend door niet-professionele hulpverleners. Dat kunnen familieleden zijn, maar ook vrienden of kennissen. Vaak woont de zorgbehoevende dan ook in of maakt deel uit van het huishouden van de mantelzorgers.

Afhankelijk van de mate van zorgbehoevendheid is dit een behoorlijke belasting voor de vrijwillige zorgverleners. De dienstverlening is soms zelfs 24 uur per dag en 7 dagen per week nodig.

Het bieden van mantelzorg op deze wijze, is dan ook vaak van begrensde duur.De leeftijd van de mantelzorgers en de intensiteit van de zorg bepalen in belangrijke mate hoelang mantelzorgers het vol kunnen houden. Bovendien is de tegenwoordige woning niet of nauwelijks ingericht op het huisvesten van een gezinslid dat extra voorzieningen nodig heeft als gevolg van de zorgbehoefte. Met het toenemen van de leeftijd van de zorgbehoevende neemt ook diens behoefte aan privacy toe. Dat geldt ook voor de mantelzorgers. Niet iedereen heeft de mogelijkheid tot het aanpassen van de woning aan de veranderende behoeften. Dit geldt in een nog sterkere mate, indien de woning een (sociale) huurwoning is: zowel de financiële middelen voor noodzakelijke aanpassingen als de mogelijkheden binnen de woningen ontbreken.

rugzakwoning voor mantelzorger en ouderenDe rugzakwoning is een specifiek hiertoe ingerichte woning, vaak met een eigen voordeur, keuken en badkamer waardoor interactie met de hulpbehoevende eenvoudig kan worden beperkt tot de momenten waarop daar behoefte aan is.

 

We zien dat niet alleen projectontwikkelaars maar ook gemeenten en bouwbedrijven deze nieuwe ontwikkeling omarmen. Vergunningstelsels worden vereenvoudigd en steeds vaker  komen nieuwe initiatieven in het nieuws.

De rugzakwoning in het nieuws

Raamdonksveer

We zien dat de rugzakwoning steeds vaker in het nieuws verschijnt. Men went aan het idee en ookk projectontwikkelaars spelen in op deze trend.

Zo is kort geleden in de gemeente Raamsdonkveer op feestelijke wijze een complex met daarin een aantal rugzakwoningen geopend. Er was veel belangstelling van een groot aantal geinteresseerden. Hierbij werd in aanwezigheid van de pers op traditionele wijze de sleutel uitgereikt aan de eerste bewoners van het object.

Raamsdonkveer staat hierbij niet alleen. Door de versobering van de zorg zijn veel ouderen en hulpbehoevenden aangewezen op de verzorging en ondersteuning van hun familieleden.  Veel gemeenten onderzoeken dan ook de mogelijkheden om ook voor hun inwoners mogelijkheden te scheppen. Zo is het vergunningsstelsel vereenvoudigd en kan de bestaande woning geschikt tgemaakt worden voor dubbele bewoning. Ook het bouwen van een nieuwe woning op het eigen erf is gemakkelijker gemaakt.

Een rugzakwoning kan zo mooi zijn als je zelf wilt

rugzakhuis

Het idee dat een rugzakwoning er vervelend uit zou zien wordt door het plaatje hiernaast onmiddelijk ontkracht. Juist in het buitengebied zien we een snelle ontwikkeling van dit fenomeen. Het verbouwen van een bakhuis of schuur tot woning is al jaren gebruikelijk.

de rugzakwoning steeds vaker in het nieuwsJanssen bouw is gespecialiseerd in prefab woningen, waaronder snel te bouwen woningen die zich uitstekend lenen als rugzakwoning. Ze voldoen aan alle eisen zoals dubbele voordeur, drempelvrije vloeren en eigen opgang. Voor minder-validen is er een aangepaste badkamer en keuken zonder drempels. Ook is er voldoende ruimte en privacy, voor zowel ouderen als mantelzorgers. 

Heeft u zelf plannen samen met uw ouders in een gebouw te gaan wonen maar stelt u wel hoge eisen aan uw privacy. Kijk dan eens op de website van Janssen bouw naar uw mogelijkheden. Zij kunnen u geheel vrijblijvend adviseren en bekijken samen met u en uw ouders naar bestaande prefab oplossingen of naar aanbouw- of verbouwingsmogelijkheden die uw huidige woning biedt.Tenslotte

De domeinnaam Rugzakwoning.nl is te koop. Bent u Projectontwikkelaar of verkoopt u woningen voor mantelzorgers en hulpbehoevenden en bent u op zoek naar een pakkende domeinnaam voor uw website en emailadres, dan is deze naam uitermate geschikt voor u.

Heeft u interesse in de domeinnaam Rugzakwoning.nl, vul uw gegevens dan in op ons contactformulier en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Handige links

Hieronder vind je enkele handige linkjes naar websites die meer informatie bieden over de rugzakwoning.